Přípravky vhodné na čištění nerezových sudů a kyvet

Při čištění nerezových nádob nepoužívejte přípravek obsahující chlór, koncentrovaná dezinfekční činidla obsahující bělicí látky (chlornan sodný). I zředěné produkty mohou u těchto ocelí vyvolat korozi, zůstanou-li s ní ve styku příliš dlouho nebo není-li povrch důkladně opláchnut. Nepoužívejte drátěnky nebo drsné houbičky – poškrabaný povrch je zranitelnější.

Nerezová ocel totiž obsahuje vysoký podíl chromu a také dalších kovů. Na vnější stěně vytváří chrom spolu s vzdušným kyslíkem pasivní vrstvu, která nepropouští kyslík, a tím je chráněna před rezavěním. Při porušení této vrstvy putují ionty chromu z oceli na povrch, a tím se postupně snižuje koncentrace chromu (dochází k tzv. bodové korozi).

Vhodné na češtění nerezu jsou tyto přípravky:

  • mýdlová voda (odstraní mastnotu)
  • zředěný ocet (odstraní vodní kámen)
  • jedlá soda (odstraní usazeniny)
  • uhličitan sodný (odstraní povlaky)
  • lihová rozpouštědla (odstraní zbytky lepkavých látek)
  • čisticí pasty a spreje přímo určené na nerez (čištění i ochrana)

 

 

Sleva pro členy cechu domovarníků